Arctic Paper tecknar avtal med Adven om hållbar energiförsörjning för 
pappersbruket i Munkedal 

Den europeiska papperstillverkaren Arctic Paper har slutit ett långsiktigt avtal med energibolaget Adven om hållbar energiförsörjning till pappersbruket i Munkedal. Avtalet innebär en betydande minskning av koldioxidutsläpp från anläggningen och säkerställer lägre, stabila och förutsägbara energikostnader för Arctic Paper. 

Arctic Paper är en ledande tillverkare av högkvalitativt grafiskt finpapper i Europa. Anläggningen i Munkedal i Västra Götaland, som är ett av koncernens tre pappersbruk, använder idag naturgas som energikälla i produktionen av ånga. Det nya avtalet innebär att Adven kommer att bygga, äga och driva en ångproduktionsanläggning med en kapacitet att leverera 30 MW. 

- Energipriserna är volatila och det finns en betydande politisk risk för framtiden. Det här avtalet säkerställer Arctic Paper Munkedals långsiktiga konkurrenskraft genom lägre, mer stabila och förutsägbara energikostnader, samtidigt som vi kraftfullt reducerar vårt avtryck på miljön, säger Michal Jarczyński, VD för Arctic Paper S.A. 

Den nya anläggningen kommer i huvudsak att drivas med returträ och väldefinierat utsorterat och återvunnet material. Det innebär att Arctic Paper Munkedal kan fasa ut användningen av naturgas, vilket sänker brukets koldioxidutsläpp med 60 procent och bidrar till att sänka energikostnaderna betydligt.  

- Våra investeringar i infrastruktur för hållbara energilösningar skapar värde för våra kunder och för samhället i stort. Med beprövad teknik inom energiproduktion designar vi kundspecifika lösningar som är både marknadsanpassade och flexibla. Efter projektet med Kotkamills i Finland, blir samarbetet med Arctic Paper i Munkedal Advens andra större projekt inom massa- och pappersindustrin, och vi ser fram emot att fortsätta växa inom detta segment i Sverige, säger Ilkka Niiranen, VD på Adven Sverige.  

Avtalet tecknades i mars 2019 och anläggningen beräknas tas i drift om två år.  

För ytterligare information: 

AdvenAndreas Lanneström, Försäljningschef industrilösningar
+46 (0) 7 2722 0096, andreas.lannestrom@adven.com 

Arctic Paper, Göran LindqvistVD Arctic Paper Munkedal,
+46 (0) 10 451 7124, 
goran.lindqvist@arcticpaper.com 

 
Om Arctic Paper: 

Arctic Paper S.A. är en av de ledande tillverkarna av högkvalitativt grafiskt finpapper i Europa, och består av tre pappersbruk och fyra miljövänliga, starka varumärken: Amber, Arctic, Munken och det nya varumärket G. De flesta produkterna säljs via företagets 14 försäljningskontor i Europa. Arctic Paper S.A. är noterat på Warszawa -börsen och NASDAQ i Stockholm. Koncernen är största ägare i den noterade svenska massaproducenten Rottneros AB. För mer information besök, arcticpaper.com 

Share